Mesa Hoge Temperaturenlijm,
slagvast tot 135 graden 20 gram
Er zijn verschillende soorten lijmen en dat is maar goed ook. De eigenschappen van de lijm bepalen namelijk in hoge mate waar u de lijm voor kunt gebruiken. Zo is glaslijm ideaal voor het lijmen van glas op metaal of andere materialen, maar is dit niet geschikt om kachelruiten of uitlaten mee te lijmen. Daar is hittebestendige lijm voor.
Gebruikt u een standaardsecondelijm, dan komt u binnen korte tijd in de problemen. Deze lijmen kunnen vaak temperaturen aan tot slechts tachtig graden Celsius. Heeft u de knop van een pan met secondelijm bevestigd, dan is de kans groot dat u straks met de knop in de hand en het deksel op uw voet staat.
Speciale lijm voor hogere temperaturen tot 135 graden Celsius
Moet er iets gelijmd worden dat wel bijzonder warm kan worden, maar haalt het niet de temperaturen van een kachel of uitlaat? Dan is de hittebestendige cyanoacrylaatlijm een prima oplossing. Waar de secondelijm tot tachtig graden gebruikt kan worden, kan deze hittebestendige lijm gebruikt worden op plekken waar de temperatuur op kan lopen tot maar liefst 135 graden.
Weet u niet zeker hoe warm het kan worden en ligt de temperatuur in ieder geval rond de tachtig graden? Kies dan de hoge temperaturen industrielijm van Mesa. Dan weet u namelijk altijd zeker dat het vast blijft zitten. De lijm kan daarnaast ook tegen water en is daarmee prima in de keuken te gebruiken!
Van minus 40 tot plus 135
U wilt niet alleen een lijm gebruiken die hoge temperaturen verdraagt wanneer u de lijm buitenshuis nodig heeft. Deze cyanoacrylaatlijm is niet alleen bestand tegen temperaturen tot 135 graden, maar kan ook gebruikt worden waar het kwik tot 40 graden onder nul zakt. Dus die beelden in de tuin kunnen ook gewoon met deze lijm gerepareerd worden.
Wat is cyanoacrylaatlijm eigenlijk?
Voordat u de verkeerde lijm kiest: cyanoacrylaatlijm is een kleurloze lijm die gebruikt maakt van polymerisatie. Dit betekent concreet dat er een nieuwe verbinding gemaakt wordt tussen twee oppervlakken die hiermee aan elkaar verbonden worden. Dit soort lijm wordt altijd gebruikt op schone en egale oppervlakten omdat de lijm hier het beste hecht.
De cyanoacrylaatlijm van Mesa kan tegen veel hogere temperaturen dan de standaardsecondlijmen. Ook bij deze lijmen moet u in de gaten houden dat:
- Contact met de huid vermeden moet worden
- De oppervlakken goed schoon moeten zijn
- Lijmen met haast nooit een goed idee is
Uiteraard zijn er verschillende soorten. Zo kan de Super+ tot temperaturen tot maximaal 100 graden gebruikt worden, kan de hoge temperaturen industriekrachtige Mesa lijm tegen temperaturen tot maximaal 135 graden en kan de hittebestendige pasta gemakkelijk gebruikt worden op plekken waar de temperatuur de 1300 graden Celsius aantikt.
Als het echt extreem hitte moet kunnen verdragen? De Mesa Reparatiepasta tot 1300 graden Celsius;
Kachelruitjes en kacheltouwen hebben vrij weinig aan temperaturen tot 130 graden, omdat het hier makkelijk veel heter kan worden. Ook bij schoorstenen, pakkingen en uitlaten lopen de temperaturen vaak veel hoger op.
Voor die situaties hebben we speciale pasta. Dit is in feite geen lijm, omdat het een kneedbaar materiaal is dat zelf een nieuwe verbinding maakt tussen de verschillende oppervlakken. Handig wanneer een pakking vastgezet moet worden en daar ook moet blijven zitten. Of wanneer het kacheltouw vast moet blijven zitten, ook wanneer u niet in de buurt bent.
De pasta is geschikt voor plekken waar de temperatuur gemakkelijk over de 1000 graden kan komen. Denkt u dat een uitlaat niet zo warm wordt, dan heeft u het verkeerd. Een uitlaat van een gemiddelde auto is namelijk al 400 graden na een kwartier stationair draaien. Bij echt gebruik van de auto kan de temperatuur van een gemiddelde uitlaat gemakkelijk de 700 graden halen.
Vandaar dat uitlaten niet gespoten en niet gelijmd kunnen worden met standaardoplossingen. Er zijn geen materialen die hier sterk genoeg voor zijn, op speciale verf en hittebestendige pasta na.
Waarom werkt lijm hier niet?
Standaardlijm is gemaakt om een nieuwe verbinding te maken zonder extra materiaal toe te voegen. Misschien heeft u weleens gehoord van de term ‘koud lassen met hittebestendige lijm’. Hierbij wordt geen normale lijm gebruikt, maar een vuller met metaaldeeltjes die een nieuwe verbinding tot stand brengen. Door toevoegingen kan de lijm sterker gemaakt worden, maar een traditionele lijm is het dan niet meer.
Dat is ook waarom de pasta zo sterk is en bijzonder hoge temperaturen kan verdragen. Zo heeft hittebestendig kneedbaar aluminium uiteraard aluminium als toevoeging, waardoor een scheurtje in een motorfiets gemakkelijk gerepareerd kan worden. Er wordt dus niet gelijmd, er wordt nieuwe materiaal toegevoegd waarmee de scheur verdwijnt.
Hoe gebruik ik dit bij een motor of auto?
Bij een motorblok in de auto is het redelijk gemakkelijk. De kneedbare pasta wordt gebruikt op een plek die aan het zicht onttrokken is immers. Maar wilt u een motorfiets na een val oplappen, dan wordt het iets meer werk.
U kneedt de pasta zodat deze warm wordt, u brengt deze vervolgens aan en wacht totdat de pasta uitgehard is. Is dit eenmaal gebeurd, dan kunt u de pasta schuren en spuiten zodat de scheur of andere beschadiging volledig weggewerkt is. Zo kunt u met kneedbare pasta van Mesa alle valplekken op uw motor wegwerken op metalen delen.
Het is belangrijk om hier altijd hittebestendige pasta te gebruiken. Niet omdat de motor altijd zo heet wordt, maar wanneer het wel eenmaal gebeurt, dan wilt u niet dat de pasta direct van de motor loopt.
Werkt dit op dezelfde manier bij de kachel lijmen?
Wanneer de kachel gelijmd moet worden vanwege een scheurtje of een ruitje dat losgelaten heeft, dan kiest u ook voor pasta. Hier is het van groot belang dat u er eerst voor zorgt dat u toegang heeft tot het gedeelte waar u aan het werk wilt.
Zorg er altijd voor dat alles helemaal schoon is. Werk al het aanwezige as en stof ook vooral weg, omdat de pasta op die manier op de beste manier aangebracht kan worden. Raak na het schoonmaken het oppervlak niet meer aan met blote handen: u wilt niet dat de pasta slechter hecht vanwege de aanwezigheid van huidvet.
Heeft u een kachel gerepareerd met hittebestendige pasta? Dan wacht u minstens drie uur totdat u de kachel aansteekt. Ook bij het gebruik van pasta bij uitlaten en pakkingen geldt dat de pasta de tijd moet krijgen om goed uit te harden. Zo werkt de pasta namelijk het beste.
Welke lijm heeft u nodig voor uw project?
Het succes van het lijmen is afhankelijk van de keuze voor de lijm. En dat is weer afhankelijk van uw project. Daarom is het goed om eerst te kijken naar wat u precies wilt lijmen en welk product daar het beste bij past. Hittebestendige lijm kunt u bijvoorbeeld gebruiken tot temperaturen over de 100 graden, hittebestendige pasta kan gemakkelijk 1300 graden Celsius aan.
Weet u niet precies welke lijm het beste past bij het project dat u in gedachten heeft? Neem dan vooral even contact met ons op, zodat we met u mee kunnen kijken naar de juiste oplossing. U bereikt ons gemakkelijk via het contactformulier op de website of via de live Chat.