✔ Voor 16:00 besteld volgende dag geleverd

✔ Boven 59 Gratis verzending en België boven 89,- euro gratis verzending!

Glas lijmen hoe doe je dat


Glaslijm versus secondelijm: een keuze die u vroeg of laat maakt wanneer u aan het klussen bent. Wanneer u iets lijmt, dan wilt u dat dit ook daadwerkelijk vast blijft zitten. Dat is de reden waarom glaslijm het in bijna alle gevallen wint van de secondelijm. Maar hoe zit dat nou precies en hoe gebruikt u glaslijm op de beste manier?

Glaslijm verwijderen? Mesa glaslijm verwijderaar.

Glas lijm of secondelijm, wat werkt beter?

Glaslijm wint bij bijna alle projecten omdat het effect permanent is. Epoxy of secondelijm laat simpelweg vroeg of laat los. Glaslijm heeft daarnaast een aantal eigenschappen waarmee het geschikt is voor uiteenlopende projecten:

  • Het blijft flexibel
  • Het kan min 40 graden Celsius tot 100 graden Celsius hebben
  • Het hard niet uit tijdens het aanbrengen (indien op de juiste manier gedaan)

Daarbij is de lijm zó sterk en zó transparant dat de glaslijm (UV-lijm) zelfs probleemloos gebruikt kan worden voor het repareren van bijvoorbeeld mobiele telefoons. Wat hieronder gebeurt, kunt u nooit voor elkaar krijgen met secondelijm!

Wanneer kan ik de glas lijm écht niet gebruiken?

Glaslijm, oftewel UV-lijm, heeft één eigenschap die u op geen enkel moment mag vergeten. De lijm hardt nooit uit, tenzij het blootgesteld wordt aan UV-licht. Dat heeft gevolgen voor het gebruik van de lijm. U kunt glaslijm namelijk nooit gebruiken bij het lijmen van twee materialen die beide geen UV-licht doorlaten. U kunt de lijm dan niet op laten drogen.

Bij welke materialen kunt u de UV-lijm dan wel gebruiken:

  • Glas
  • Kristal
  • Plexiglas
  • Rookglas
  • Lexaan

    Met een UV lamp hard die binnen 1 seconde uit, zonder uv licht hard het uit in 3-5 dagen.

Zolang één van de materialen wél UV-licht doorlaat, is glaslijm een prima optie. Het lijmen van glas op metaal is bijvoorbeeld geen enkel probleem, omdat het glas UV-licht doorlaat. Wilt u echter metaal op metaal lijmen, dan kan dit niet met de UV-lijm.

Tip: bent u van plan aan de slag te gaan met glaslijm, maar is het niet hoogzomer en schijnt de zon niet volop? Denk dan aan een UV lamp erbij kopen zodat u de lijm gemakkelijk kunt laten drogen.

Hoeveel glaslijm heb ik nodig?

Wij bieden twee verschillende verpakkingen aan. De glaslijm, UV-lijm in 20 grams verpakking is genoeg voor een halve vierkante meter. De glaslijm in de 50 grams verpakking is genoeg om meer dan een vierkante meter te lijmen.

Vergeet tijdens het rekenen niet dat u de lijm altijd aan één kant aanbrengt!

Voordat u begint met het gebruik van glaslijm

Nu u weet dat glaslijm sterker, flexibeler en transparanter is dan secondelijm, kunt u bijna beginnen. Maar voordat we beginnen met het stappenplan, willen we een aantal dingen even duidelijk naar voren halen. U krijgt het beste resultaat wanneer u aan het volgende denkt:

  • Gebruik altijd glaslijm op één van de kanten; niet op beide te lijmen oppervlakten
  • Gebruik de lijm alleen binnenshuis, zoals in de schuur of garage omdat de lijm in de zon uit kan harden
  • Vergeet niet: bij glaslijm betekent vast dat het ook echt vast zit. Het moet dus in één keer goed. Maar daarvoor heeft u alle tijd totdat u de UV-lamp gebruikt heeft

Aan de slag: het stappenplan voor het gebruik om glas met glaslijm goed te lijmen.

Is een glazen plaat van een metalen poot gebroken? Een glazen schaal gevallen en gebroken in twee delen? Of moet een oortje van een kostbaar glas weer aan het glas bevestigd worden? Dan is glaslijm de juiste optie. Glaslijm is echter alleen een geweldig alternatief wanneer u het op de goede manier gebruikt. Dus leggen we die graag uit, stap voor stap.

Stap 1 bij het stappenplan voor het gebruik van glaslijm

Voordat u begint met de lijm, reinigt u de te lijmen oppervlakken grondig. Hiervoor gebruikt u geen wasbenzine, ammoniak of terpentine. Deze laten namelijk een vette laag achter, waardoor de glaslijm nooit optimaal kan werken.

Het schoonmaken en ontvetten van de oppervlakken doet u met pure alcohol of met de speciale ontvetter van Mesa die u in onze webwinkel vindt. Besteed hier vooral genoeg aandacht aan. Hoe schoner de oppervlakken zijn, hoe groter de kans is dat het resultaat volledig transparant is. Zonder witte waas en zonder andere vlekken.

Tip: gebruik na het schoonmaken altijd handschoenen. Raakt u (bewust of onbewust) het oppervlak met blote handen aan, dan komt er huidvet op de materialen te zitten en dát is niet de bedoeling.

Stap 2: het aanbrengen van de glaslijm

Weet u zeker dat er geen UV-licht bij de lijm kan komen omdat u binnen zit, dan kunt u met de lijm aan de slag. Gebruik niet te veel lijm, u wilt immers de oppervlakken zelf aan elkaar lijmen.

Met de glaslijm heeft u alle tijd om nauwkeurig te werken. De lijm hard namelijk niet uit tijdens het werken. Het blijft vloeibaar zolang er geen UV-licht op de lijm komt. Dit betekent concreet dat u kunt passen en meten, hulpmiddelen kunt gebruiken en vanaf alle kanten kunt bekijken of het resultaat wordt wat u ervan wilt. Een enorm voordeel van UV-lijm uiteraard, want bij secondelijm is dit ondenkbaar!

Stap 3: nog een keer grondig controleren

Is het allemaal naar wens gegaan tot zover? Kijk dan nóg één keer of alles goed zit of vraag desnoods uw partner even te kijken. De reden: zodra u UV-licht gebruikt op de lijm, wordt deze zo hard dat het echt vast zit. Daarmee bedoelen we dat u machines nodig heeft om het weer los te krijgen wanneer het achteraf toch niet helemaal perfect zat.

Stap 4: UV-licht erop

Alle checks uitgevoerd en is iedereen tevreden? Dan gaan we aan de slag met UV-licht. U kunt hiervoor de volle zomerzon gebruiken (wanneer die schijnt). Schijnt de zon niet, dan kunt u een UV-lamp gebruiken of een gezichtsbruiner bij kleinere projecten.

Bij een 12 led’s lamp duurt het uitharden gemiddeld 5 minuten. Met een 51 led’s lamp kost het u ongeveer een minuut. We hebben ook een 100 led’s lamp voor extreem snel en grote oppervlaktes uit te laten harden.  Zorg ervoor dat de oppervlakken niet gaan bewegen tijdens het drogen om het beste effect te krijgen.

Stap 5: overtollige lijm verwijderen

Is de lijm goed uitgehard en zitten de oppervlakken stevig aan elkaar dankzij het juist gebruik van glaslijm? Dan is het tijd om het netjes te maken. Wanneer u weinig lijm gebruikt zijn er geen lijmresten te zien. Mocht het eventueel voorkomen dat er lijmresten te zien zijn, dan kunt u deze verwijderen met onze lijmverwijderaar of met een mesje.

Deze resten kunt u gemakkelijk verwijderen met onze glaslijm verwijderaar en een scherp mesje. Pas wel op uw vingers en het glas. U wilt immers geen nieuwe beschadigingen maken. Na het verwijderen van de lijmresten kunt u direct het materiaal helemaal schoonmaken op voorwaarde dat de lijm goed droog is. Deze is namelijk waterbestendig.

Het beste resultaat met glaslijm

Heeft u het stappenplan op de juiste manier gebruikt en opgelet op de punten van aandacht tijdens het werken met glaslijm? Dan heeft u een optimaal resultaat, waarbij de twee materialen niet meer uit elkaar te krijgen zijn. De rest van de lijm kunt u natuurlijk gewoon bewaren op een donkere plek. Zolang er geen UV-licht bijkomt, blijft de lijm namelijk prima en kunt u deze in de toekomst zo nog eens gebruiken.

Bestel hier uw glaslijm.

Meer hulp nodig met het gebruik van glaslijm?

Heeft u vragen over onze producten of wilt u meer advies over een bepaald project? Neem dan vooral even contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via onze livechat. U kunt ook het contactformulier op de website gebruiken voor vragen over de juiste glaslijm of ontvetter voor uw klus.

 

Geef een antwoord
error: Beveiligde content !!
Vragen?