✔ Voor 22:00 besteld volgende dag geleverd

✔ Boven 59 Gratis verzending en België boven 89,- euro gratis verzending!

Twee componenten lijm gids – alle ins en outs

Twee componenten lijm afbeelding

Bent u een echte doe-het-zelver of een professional die werkt met verschillende materialen? Dan vraagt u zich vast vaak af welke lijm de juiste is. Het assortiment aan lijmen is al langer niet meer beperkt tot lijmpennen en secondelijmen. Voor elke denkbare klus lijkt er wel een ander type lijm te zijn, wat gemakkelijk verwarring veroorzaakt over welke lijm nou te gebruiken. In deze gids adviseren wij u hierover en laten we u kennismaken met een lijm die hoog in het vaandel staat voor veel verschillende klussen: twee componenten lijm oftewel, epoxylijm

Wat is twee componenten lijm?

Twee componenten lijm wordt gebruikt om materialen aan elkaar te lijmen die een zeer hoge sterkte en duurzaamheid nodig hebben. De lijm wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor geverfde metalen, hout of composietmaterialen zoals kunststof.

Net als giethars bestaat twee componenten lijm uit hars en een verharder, die in een precieze mengverhouding bij elkaar gebracht dienen te worden. Het mengen vindt kort voor het aanbrengen plaats omdat de zogeheten pot life, de tijd waarin twee componenten lijm aangebracht kan worden, relatief kort is (circa. 10 minuten). De twee componenten lijm hardt vervolgens uit tot een extreem solide thermohardende lijm, waardoor het na aanbreng niet meer kan worden verschoven. Afhankelijk van de twee componenten lijm die u gebruikt is de uitharding na ongeveer 24 tot 48 uur voltooid. Meestal geldt: hoe hoger de omgevingstemperatuur, hoe beter het materiaal uithardt. Dit betekent dat de sterkte van de lijm toeneemt bij hogere temperaturen.

Ook zijn er epoxylijmen op de markt waarvan de hars en verharder al vermengd zijn. Ondanks dat dit het aanbrengen van de lijm wat gemakkelijker maakt, omdat het mengen vervelend en bewerkelijk kan zijn, hebben deze producten het nadeel dat ze een hogere uithardingstemperatuur vereisen.

 

Verschillende twee componenten lijm op de markt


rvs lijmen, epoxylijm-v2

Twee componenten lijm op basis van epoxyhars is een vaak voorkomende lijm en geschikt voor zeer veel klussen. Daarom is het geen wonder dat veel partijen twee componenten lijm aanbieden. Hoewel er een paar goeie lijmen tussen zitten, durven wij met alle zekerheid te zeggen dat wij de één van de allerbeste twee componenten lijm aanbieden. De twee componenten lijm van Mesaproducts is:

 • Eenvoudig aan te brengen en te verwerken
 • Extreem krachtig en duurzaam na het aanbrengen
 • Bevat geen oplosmiddelen
 • Heeft een zeer goede watervastheid
 • Hard pas uit na het aanbrengen
 • Geschikt voor zeer veel klussen en toepassingen

Hoewel onze epoxylijm een zeer solide lijm is en zeer geschikt voor een diversiteit aan klussen, zijn er wel wat voorschriften en nadelen waar u rekening mee dient te houden:

1. Een exacte mengverhouding is noodzakelijk, anders bestaat het risico dat de lijm onvoldoende uithardt
2. De houdbaarheid van twee componenten lijm is beperkt
3. De lijm is relatief duur
4. De lijm is bij een verkeerde aanbreng schadelijk voor de gezondheid, gebruik daarom handschoenen bij het aanbrengen van de lijm.

Instructies – hoe twee componenten lijm te verwerken

Epoxylijm is alleen verkrijgbaar in twee componenten; een hars en een verharder. Dit betekent dat de twee componenten pas direct voor gebruik gemend moeten worden voor het juiste resultaat. De huidige technologie zorgt voor een schone en gemakkelijke toepassing. Dit is de beste manier om verder te gaan:

 • Indien u een twee componenten lijm wilt gebruiken, dient u het oppervlak waarop u gaat werken eerst grondig te reinigen van vet en anders vuil. Hiervoor kunt u een pluisvrije doek en een geschikt reinigingsmiddel gebruiken, zoals een reinigingsmiddel. Hiervoor wordt vaak aceton gebruikt.
 • Na het reinigen is het belangrijk dat u het oppervlak niet met blote handen aanraakt, aangezien de vetheid van de huid tot onvoldoende hechting kan leiden op het oppervlak.
 • Het oppervlakte waarop u gaat lijmen dient licht opgeruwd te worden, want alleen dan is gegarandeerd dat de twee componenten lijm goed hecht aan het materiaal. Om dit te bereiken kunt u het oppervlak bijvoorbeeld schuren of zandstralen.
 • Veeg vervolgens het oppervlak met een schone handborstel om het stof te verwijderen of stofzuig het met een met een geschikt stofzuigerhulpstuk. Tip: denk eraan om unipolaire kunststoffen voor te behandelen met een primer om de hechting van het materiaal te optimaliseren.
 • Nu het oppervlak is behandeld, kan de benodigde hoeveelheid lijm aangebracht worden. Voor het aanbrengen, dient u de lijm eerst te mengen, in het daarvoor aangeleverde mengbakje, totdat er een egale kleur ontstaat.
 • De lijm mag niet in grove hoeveelheden worden gebruikt, maar moet in een zo dunne laag worden aangebracht zodat niets uit de zijnaden ontsnapt.
 • Na het aanbrengen van de lijm is het belangrijk de vlakken met elkaar te verbinden en vast te drukken met bijvoorbeeld bankschroef, stevig plakband of een geschikte klem.

Wacht tot de epoxylijm lijm is uitgehard, dit duurt minimaal twee uur. De lijm zit daarna handvat en na 24 uur is een bijna onbreekbare verbinding ontstaan.

De toepassingen van twee componenten lijm zijn bijna eindeloos

De toepassingsgebieden van de twee componenten lijm zijn meervoudig. Dit maakt de lijm aantrekkelijk voor echte professionals.

Kunststof twee componenten lijm

Twee componenten lijm voor kunststof

Vooral voor de aanbreng op kunststoffen is twee componenten lijm zeer handig, kunststof is namelijk een materiaal dat we overal tegenkomen en niet zo maar weggegooid mag worden. Vooral het weggooien van dure plastic onderdelen is erg vervelend en nieuwe te kopen in plaats van ze te repareren.
Deze twee componenten lijm is bijvoorbeeld erg geschikt voor het repareren van kapotte tuinmeubelen. Ook bieden we deze twee componenten lijm aan voor het repareren van een kunststof waterleiding.

Zelfs kinderspeelgoed kan met epoxylijm worden gerepareerd. Het grote voordeel van twee componenten lijm (kneedbare vorm) is dat het zelfs onderwater uithardt en extreem solide is. Het is tevens ook kneedbaar, waardoor het in elke holte kan worden gestopt.

Metaal twee componenten lijm

Twee componenten lijm voor metaal

Het permanent aan elkaar hechten van metalen gaat meestal gepaard met een grote inspanning. Vaak wordt hiervoor een soldeerbout of een lasapparaat gebruikt, zeer ondankbare activiteiten die veel tijd en materiaal vergen. Je moet bijvoorbeeld nadenken over beschermingsmiddelen, het gereedschap gereed hebben en voldoende ruimte hebben, vooral bij het lassen.

Minder complex is het gebruik van Mesaproducts twee componenten lijm om metalen aan elkaar te hechten. Onze twee componenten lijm is namelijk niet alleen zeer geschikt voor kunststoffen maar ook voor metaal. Epoxylijm heeft namelijk dermate sterke hechtingseigenschappen dat het ook dit materiaal praktisch onlosmakelijk met elkaar verbindt. Zelfs scheuren in leidingen en huishoudelijke apparaten kunnen ermee worden verlijmd. Ook kunnen er bouten, moeren en schroeven met twee componenten lijm worden verlijmd.

Bij het gebruik van twee componenten lijm op metaal, mag de uithardingstijd niet korter zijn dan 8 uur, bij een temperatuur van 20 graden. Na uitharding kan de lijm worden geslepen of geboord. Een ander voordeel is de kleur van de uitgeharde 2K-epoxylijm voor metaal: na het uitharden krijgt het een metallic kleur, waardoor het zeer onopvallend is. Het is ook zeer goed bestand tegen weersinvloeden en verouderingsprocessen en is geschikt voor binnen en buiten gebruik.

Hout twee componenten lijm

Tweecomponentenlijm voor hout

Meubels, schilderijlijsten, memorabilia of modelbouw – met deze twee componenten lijm voor hout kan alles met elkaar worden verbonden. Onze lijm wordt geleverd als een gel en is gemakkelijk aan te brengen met behulp van de praktische injectiespuiten. Hierdoor is het ook mogelijk om zeer kleine vlakken aan elkaar te lijmen. Bovendien is het geschikt voor gebruik binnen en buiten omdat het zeer weerbestendig is.

Hoe epoxylijm te gebruiken – wat u moet weten

Bij het werken met een twee componenten lijm, dient u altijd op uw eigen veiligheid en dat van betrokkenen te letten. Wat eenmaal blijft plakken, is zeer moeilijk los te krijgen – dit geldt helaas ook voor lichaamsdelen. U kunt dus beter geschikte wegwerphandschoenen gebruiken. Als de lijm op iets verkeerds is aangebracht, gebruik dan onmiddellijk aceton om de niet-uitgeharde lijm te verwijderen.

Oogbescherming wordt ook aanbevolen. Als uw ogen in contact komen met epoxylijm, was ze dan grondig uit en schakel onmiddellijk medische hulp in.

Giftige dampen zijn nagenoeg onbestaand bij gebruik van twee componentenl ijm, aangezien deze geen oplosmiddelen bevat. Ventilatie is daarom slechts van ondergeschikt belang; toch wordt het aangeraden om tijdens het werken met de lijm met natuurlijke ventilatie te werken. De aminen in de epoxylijm, die als verharders werken, zijn namelijk niet geheel ongevaarlijk, net als de hars zelf. Ook moet u letten op signalen van een allergische reactie en stop met werken als er een optreedt.

Hoe epoxylijm te verwijderen

Om twee componenten lijm te verwijderen kunt u bijvoorbeeld de Mesa epoxylijm verwijderaar gebruiken.  U kunt uitgeharde epoxylijm verwijderen door het in te spuiten, druppelen en een half uurtje te wachten, de epoxylijm zal oplossen en u kunt het met een spateltje weghalen. Voor andere materialen heeft u weer andere lijmen nodig. Zo kunt u bijvoorbeeld PVC lijmen. Hiervoor heeft u weer een speciale PVC lijm voor nodig.

Geef een antwoord
error: Beveiligde content !!
Wat onze klanten zeggen
834 beoordelingen
Vragen?